تفاوت مصرف برق بين مدلهای مختلف وسایل خانگی بسيار زياد است. به همين دليل قبل از خريد وسايل جديد حتماً از چگونگی مصرف برق و کارایی آن از طريق برچسب انرژی و اينکه آيا دستگاه مورد نظر برای شرايط آب و هوایی محل سکونت شما مناسب است يا خير، اطلاع کسب نمایید.
امروزه، تقریبا اکثر وسايل خانگی با برق کار میکنند که برخی از آنها به ويژه دستگاههای قديمی معمولاً برق بيشتری مصرف میکنند. ولی اين باعث نمیشود که فکر کنيم دستگاههايی جديد اساساً کممصرف هستند. به همین جهت به بررسی مواردی در راستای مدیریت مصرف برق در بخش خانگی میپردازیم.

مديريت مصرف برق يخچال فريزر
- از باز و بسته کردن متناوب و بیمورد درب يخچال و يا فريزر بپرهيزيد.
- مواد غذايی گرم و داغ را در يخچال و فريزر قرار ندهيد.
- چنانچه روی ظروف حاوی غذا پوشانده نشود، بخار توليد شده از مواد غذايی برفک بوجود میآورد.
- در هنگام خريد حتماً به بر چسب انرژی دستگاه توجه نماييد.
- حتیالامکان يخچال و فريزر را در مکانهايی که گرم نمیشوند قرار دهيد، دقت شود که يخچال و فريزر نزديک اجاق و اجسام گرم و يا در معرض تابش مستقيم خورشيد قرار نگيرند.
- تنظيم صحيح ترموستات يخچال و فريزر نقش بسيار مهمی در کاهش مصرف انرژی اين وسايل خواهد داشت. لذا توصيه میشود ترموستات فريزر را بين ۱۵ تا ۱۸ درجه سانتیگراد زير صفر و ترموستات يخچال را بين ۳ تا ۴ درجه بالای صفر تنظيم نماييد.
- پس از هر بار شستشوی داخل يخچال و فريزر (با مخلوط آب نيمگرم و جوششيرين) لازم است برای يکنواخت شدن دمای داخل آنها چند ساعت با در بسته کار میکند.
- در صورتی که لازم است يخچال را جابهجا کنيد، حداقل دو ساعت بعد از جابهجايی آنرا به برق وصل کنيد. با انتخاب يخچال و فريزرهای مجهز به سيستم برفک آبکن اتوماتيک ،مصرف انرژی بدون دخالت مصرف کننده کاهش میيابد.
مديريت مصرف برق کولر
- ظرفيت کولر خود را متناسب با فضای مورد استفاده انتخاب کنيد. کولرهای بزرگتر تنها باعث مصرف بيهوده انرژی میشوند.
- از کولرهای آبی برای مناطق معتدل و از کولرهای گازی برای مناطق گرم و مرطوب استفاده کنيد. کانالکشی کولرها را از کوتاهترين مسير انجام داده و حتماً میبايست به وسيله عايق کاری با پشم شيشه يا ديگر عايقها از هدر رفتن سرما در مسير انتقال، جلوگيری شود.
- از روشن نگهداشتن دائم کولر خودداری کنيد و سعی کنيد حتماً از ترموستات برای کنترل درجه حرارت محيط استفاده نماييد.
- حتیالامکان از سرمايش موضعی استفاده کنيد. يعنی دريچه فضاهايی که مورد نياز نيستند را مسدود کنيد. با اين کار زمان استفاده از کولر کاهش میيابد.
- کولرهای گازی از پرمصرفترين وسايل خانگی هستند، لذا در مواقع ضروری و حتیالامکان در ساعات غير اوج بار مورد استفاده قرار گيرند.
- برای جلوگيری از خروج هوای سرد، اطراف پنجره ها و درها را با نوارهای درزگيری، عايق نماييد.
- برای جلوگيری از اتلاف انرژی، پوشالهای کولر را سالی يک بار عوض کنيد.
- از درجه کم کولر استفاده کنيد.
مديريت مصرف برق ماشين لباسشویی
- از ماشين لباسشويی در ساعات اوليه شب يعنی از ۷ عصر تا ۱۱ شب استفاده نکنيد. ساعات اوليه صبح بهترين زمان برای استفاده از اين دستگاه است.
- استفاده از آب گرم لولهکشی در محل مسکونی برای استفاده در ماشين لباسشويی بسيار مفيد خواهد بود. زيرا از مقدار قابل توجهای مصرف برق برای گرم کردن آب میکاهد.
- حتیالامکان به جای استفاده از خشککن ماشين لباسشويی، از هوای آزاد برای خشک کردن لباسها استفاده کنید.
- استفادهی همزمان از ماشين لباسشويی و چند وسيله برقی ديگر، خصوصاً وسايل برقی پرمصرف آن هم در ساعات اوج مصرف، فشار بسيار زيادی بر شبکه برق کشور وارد میکند. علاوه بر آن تهديدی جدی برای موتور ماشين لباسشويی به حساب میآيد.
- از ماشين لباسشويی وقتی استفاده کنيد که لباس کافی برای شسستن داشته باشيد تا هم آب و هم برق به صورت بهينه مصرف شود.
مديريت مصرف برق جارو برقی
- جارو برقی بايد هميشه کاملاً تميز باشد و لولههای آن گرفتگی نداشته باشند تا فشاری به موتور وارد نيايد.
- کيسهی جارو برقی را هميشه قبل از پر شدن عوض کنيد و فيلتر آن را سالی دو بار بشوييد و يا تعويض نماييد.
- از جارو برقی در زمان اوج مصرف استفاده نکنيد.
مديريت مصرف برق اتو
- از روشن و خاموش کردن اتو خودداری کنيد. اين عمل مصرف انرژی اتو را بالا میبرد و ممکن است به آن صدمه بزند.
- درجه اتو را با توجه به نوع پارچه، تنظيم کنید.
مديريت مصرف برق موارد عمومی
- استفاده هرچه بيشتر از پنجرههای بزرگ و بهرهگيری از نور آفتاب به منظور سلامتی چشم، پوست و شادابی به هنگام کار.
- کنار زدن پردهها در کلاس درس، سمينارها، اتاقهای مسکونی و در غير اينصورت نصب پردههای نازک که دارای بافت فشرده نيستند.
- پرهيز از بکار بردن لامپهای معمولی(رشتهای) به خاطر مصرف زياد برق و تحميل هزينههای بالا.
- باز نمودن تمام لامپهای شمعی لوستر و چراغهای ديواری و جايگزينکردن لامپهای کممصرف با توان کم و نور دهی زرد و آرامشبخش آنها.
- استفاده از لامپهای فلورسنت با نور سفيد برای ساختمانهای مسکونی، اداری و تجاری.
- استفاده از چراغ مطالعه يا روميزی مجهز به لامپ فلورسنت کممصرف.
نقش لامپهای کممصرف در مدیریت مصرف برق
با توجه به تعداد افزايش روز افزون لوازم الکتريکی، اين مشترکين خانگی سهم قابل توجهای از مصارف برق را به خود اختصاص دادهاند. متوسط مصرف برق سرانهی خانگی در کشور ما ۲۹۰۰ کيلووات ساعت است. در حالی که متوسط مصرف برق جهانی زير ۱۰۰۰ کيلووات ساعت میباشد. بدين ترتيب متوسط مصرف سرانه خانگی در کشور ما ۳ برابر متوسط جهانی است.
مزايای استفاده از لامپ کم مصرف
پتانسيل صرفه جويی قابل ملاحظهای دربخش روشنایی از مصرف برق وجود دارد. با فرهنگ سازی و بهينه کردن لوازم خانگی برقی و به ويژه با بکارگيری لامپهای کممصرف، بدون اينکه به رفاه مشترکين لطمهای وارد آيد شاهد کاهش مصرف برق دراين بخش خواهيم بود. لذا از شما مشترک گرامی انتظار میرود با مطالعهی دقيق اين مطالب و به کاربستن توصيههای اشاره شده در جهت رفاه و توسعهی کشور خود، گامی مؤثر برداريم.
- مصرف انرژی پایین: ميزان مصرف انرژی در لامپهای کم مصرف تقريبا يکپنجم لامپهای رشتهای معادل خود میباشد به عبارت ديگر يک لامپ ۱۸ وات کممصرف معادل يک لامپ ۱۰۰ وات رشتهای نوردهی دارد.
- عمر زياد: عمر لامپ کم مصرف ۸ برابر لامپ رشتهای است.
- تلفات کمتر: حرارت ايجاد شده در اطراف لامپ کممصرف به مراتب کمتر از حرارت ايجاد شده در اطراف لامپ رشتهای است.
برای استفاده از لامپ کممصرف موارد زير را در نظر بگيريد
- توصيه میشود از لامپهای کممصرف در محيطهایی که بطور پيوسته به روشنایی نياز دارند، استفاده گردد و از روشن و خاموش کردن مکرر آنها اجتناب شود.
- حداکثر شار نوری لامپهای کم مصرف در درجه حرارتی حدود ۲۵ درجه سانتیگراد و حدود ۵ دقيقه بعد از روشن شدن توليد میشود.
- حتی الامکان از لامپهایی با نور سفيد و زرد در يک محيط و بطور مساوی استفاده شود.
- عمر متوسط لامپ کم مصرف، ۸ برابر عمر لامپهای معمولی است.
- از لامپهای کممصرف میتوان به جای انواع لامپهای رشتهای معمولی استفاده کرد.


ساعت اوج مصرف برق
استفادهی زياد از وسایل برقی در ساعت اوج بار باعث اختلال در شبکه، ايجاد خاموشی و يا صدمهديدن وسایل برقی میشود. در حقيقت با کاهش مصرف برق در ساعتهای پیک بخصوص ۳۰ دقیقه مانده به اذان عصر تا ۴ ساعت بعد از آن میتوانيم مصرف برق خود را مديريت کنیم. چون در اين ساعات سيستم روشنايی فعال شده و استفاده از برق توسط فروشندگان(جهت تبليغ لوازم و محصولات خود) ونیزاغلب برنامه های تلويزيوني آغاز میشود که در اين ساعات باعث مصرف بی رويه برق، و در نتیجه باعث افت ولتاژ در شبکه و آسیب رساندن به وسايل و دستگاهها میشود.
مثلاً دستگاه کامپيوتر( که برای ۲۲ وات طراحی شده است) اگر در ساعت اوج که مصرف برق زياد است مورد استفاده قرار گیرد، باعث خرابی آن میگردد. لذا توصيه میشود حتی الامکان در زمان اوج بار شبکه، از لوازم خانگی پر مصرف مثل جارو برقی، اتو، ماشين لباسشويی و . . . استفاده نکنیم
نقش خانواده در اصلاح الگوی مصرف برق
كارشناسان كشورمان در سالهای اخير به منظور مصرف بهينه انرژی، آمارهای بسياری ارائه كردهاند كه تنها توجه به برخی از آنها میتواند اهميت اصلاح الگوی مصرف برق و فرهنگ سازی در اين زمينه را نشان دهد. جالب است بدانيم «ايرانيان يک درصد جمعيت جهان را تشكيل میدهند، اما ۲ درصد فرآوردههای نفتی را مصرف میكنند و يا «ايران در مقايسه با ميانگين جهانی ۴ تا ۵ برابر بيشتر سوخت مصرف میکند.» و يا اين كه «رشد مصرف انرژی در كشور ما طی ۱۰ سال گذشته ۳ برابر نرخ جهان بوده است! »
ما بايد شيوههای «درست مصرف كردن» را بياموزيم و در آموزش فرهنگ صحيح مصرف به فرزندان خود بكوشيم.
این مطلب بسیار کاربردی و عالی بود ، سپاس گذارم
با سلام و احترام
با تشکر از دیدگاه خوبتان